Kielimiehiä

Ajattelin avautua päivittäisestä kielten sekemetelisopastani. Puhun ja ajattelen ja näen unia kolmella kielellä. Töissä asiakkaiden kanssa puhun suomea, työkavereiden kanssa ruotsia ja kotona poikaystävän kanssa englantia. Haluaisin sparrata myös espanjan kielen taitoani, mutta yksinkertaisesti en kestäisi, että päänuppini sekoittelisi keskenään neljää eri kieltä.Kaikki liput yhdessäVarsinkin kotioloissa kun haluaa kertoa asiat nopeasti ja heti, sitä antaa itsellensä luvan sanoa sanan sillä kielellä, jolla se ensimmäisenä mieleen tulee. Kunnes sitten tässä alkusyksystä vastasin eräälle bussipysäkillä kelloa kysyneelle tytölle: ”Tolv past ett”. Ihmettelin, kun tyttö vastasi ”Thank you”. Kesti hetken ennen kuin edes tajusin, että olin vastannut på swenglish ja siitä syystä hän kiitti (hieman hämillään) englanniksi. Silloin päätin, että nyt saa loppua. Kielten sekoittelu johtaa juuri tällaisiin tilanteisiin ja kuulostaa muutenkin älyttömän tyhmältä.

Kaikki liput yhdessäPuhuimme erään tytön kanssa tässä taannoin kielistä. Olen tottunut jostain ihmeen syystä automaattisesti vähättelemään itseäni, että ”no en mä nyt ruotsia niin sujuvasti vieläkään puhu”  -tyylisillä lauseilla. Tämän tytön ensireaktio kuitenkin oli, kun kerroin kaikkien eri tahojen kanssa käyttämistäni kielistä, että: ”Siis sä puhut kolmea kieltä joka päivä, wautsi!”.

En ollut itseni vähättelyltä koskaan huomannut ajatellut asiaa tältä kannalta. Tajusin, että olin aina vain keskittynyt enemmän tai vähemmän tekemiini virheisiin ja perusajatukseen, että tässä nyt ei osata oikeastaan yhtään mitään. Ja ei siis sillä, että meille suomalaisille se olisi  juttu tai mikään. Osata kolmea (tai neljää tai viittä kieltä) sujuvasti ja käyttää niitä aina silloin tällöin. Mutta käyttää useita kieliä päivittäin ja vaihdella kielestä ja tilanteesta toiseen, ei välttämättä nyt niin jokapäiväistä ole. Enkä nyt todella tarkoita, että minäpä täällä olen niin mainio, kun niin teen. Varmasti joku puhuu paljon enemmän eri kieliä päivittäin. Mutta on mielenkiintoista, että tarvitsin täysin tuntemattoman ihmisen avaamaan silmäni ja tajuamaan, että ainaisen oman osaamisen mollaamisen sijasta katsoisinkin asiaa toiselta näkökantilta ja olisin ylpeä siitä mitä teen.

Kaikki liput yhdessäMutta niin, ihmekös tuo sitten on, että joskus senat menevät sakaisin tai tiedät mitä haluat sanoa, mutta se ei tule mieleen millään kielellä. Olen esimerkiksi joskus saanut täydellisen ajatuskatkoksen kun työhaastattelin yhtä ohjaajaa puhelimitse. ”Syyskautemme alkaa…. (mikä nyt on se syksyinen kuukausi!) ”Ensimmäiset harjoitukset ovat…. (mikä se on se kuukausi joka tulee elokuun jälkeen!) Piitkä hiljaisuus. ”Siis kolmastoista yhdeksättä ovat ensimmäiset harjoitukset” (huh, hyvin paikattu!). Tilanne oli kaikessa koomisuudessaan kamala. Toki on paljon sanoja ruotsin ja englanninkin kielellä joita en tiedä, mutta sitten kun tulee tällaisia ajatuskatkoksia täysin tuttujen suomalaisten sanojen kanssa, on se pelottavaa.

Kaikki liput yhdessäEn muuten ollenkaan ymmärrä ihmisiä, jotka ulkomailla asumisen takia ovat alkaneet unohtaa armasta kotikieltään ja luulevat sen olevan jotenki niinku hienoa (mä kato asun ulkomailla, niin en mä nyt muista mikä toi spooni oli taas suomeks). Ymmärrän kyllä enemmän kuin hyvin, että näin saattaa tapahtua jos asuu poissa Suomesta eikä käytä kieltä päivittäin, mutta hienoa se ei missään nimessä ole. Vaikka itse kirjoitan ja puhun suomea päivittäin, joudun joskus oikein miettimällä miettimään taipuuko tämä sana nyt ihan oikeasti näin ja voiko sanajärjestys olla tällainen. Enkä pidä siitä alkuunkaan. Pidän suomen kielestä, se on minun paras kieleni ja aion vaalia sitä taitoa läpi elämäni.

Kaikki liput yhdessäSitten vielä. Joudun selittelemään usein ihmisille, että puhumme poikaystäväni kanssa vieläkin keskenämme englantia. ”Siis miksi ihmeessä?”, ”Kuinka tyhmiä te olette!”, ”Kyllä teidän nyt tulee puhua ruotsia kun kerran Ruotsissa asutte!”, monet sanovat. Itse olen hivenen huvittunut kun kaikilla tuntuu olevan tähän asiaan niin vahva mielipide. Siis kysehän on meistä kahdesta ihmisestä. Kai me nyt saamme sanoa asioita toisillemme sillä kielellä, mikä on meille luontaisinta. Ja toiseksi, kyllä me puhumme ruotsiakin. Aina kavereiden tai perheen tai sukulaisten läsnäollessa. Tai kun valmistaudun työhaastatteluun. Tai joskus ihan muuten vaan. Puhumme me suomeakin. Ovatkohan kaikki nyt tyytyväisiä..? Ja kolmanneksi, ei englantikaan ole äidinkielemme. Sitä on kiva puhua ja pitää taitoa yllä.

Kaikki liput yhdessäKaiken rehellisyyden nimissä myönnän, että ruotsin kielen oppimiseni olisi sujunnut sata kertaa nopeammin, jos olisimme päättäneet, että se on ainoa käyttämämme kieli. Totta kai. Sata kertaa nopeammin se olisi sujunut jos olisin työssä, jossa puhuisin ainoastaan ruotsia (ja siis ainakin miljoona kertaa paremmin, jos olisin syntynyt ruotsalaiseksi). Jajosjajosjajos. Elämä on täynnä valintoja ja tämä on ollut yksi niistä; ottaa pitempi ja itselle armollisempi tie.  Eikä koko asia ole ollenkaan edes vakava. Eikä tärkeintä loppuviimeksi ole edes määrittää kuinka hyvin joku osaa jotakin kieltä. Tärkeintä on vaan ja ainoastaan se kuinka hyvin kukakin pärjää aina käsillä olevassa tilanteessa. Ja hyvin määritellään siten, että ymmärtää ja tulee ymmäretyksi parhaaksi mahdollisella tavalla.

Kaikki liput yhdessäKuulin muuten jutun eräästä thaimaalaisesta naisesta, joka muutti tänne paikallisen maanviljelijän luokse. Maanviljelijä yksinkertaisesti kieltäytyi puhumasta mitään muuta kuin ruotsia tuoreelle vaimolleen, joka siis ei luonnollisestikaan ollut koskaan kuullut sanaakaan ruotsia. Vaimo tuhersi itkua ensimmäisen vuoden ja tavasi miehen lätkimistä post it -lapuista miten jääkaappi tai kenkäteline tai lamppu sanotaan ruotsiksi. En tiedä kauan siihen meni ennen kuin hän kykeni kommunikoimaan miehensä kanssa tämän äidinkielellä, mutta veikkaan että sen sen verran kauan, että olisin itse nakertanut ranteeni auki jo aika päiviä sitten.

Hienoja sankaritarinoita ja todellisia selviytyjiä, mutta minä haluan puhua ja tulla ymmärretyksi ihan jokaisena päivänä. Oli kieli sitten mikä hyvänsä.

Tack och byedå!

Kaikki liput yhdessä

 

  4 comments for “Kielimiehiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.