Sinulle, joka etsit töitä

Tätä kirjoitusta olen odottanut 5 kuukautta ja 16 päivää. Kirjoittanut hakemuksia sydänverelläni (ainakin melkein) ja  katsellut kadulta kateellisena ravintoloihin ja haikaillut työkavereiden ja after workien perään. Turhautunut riittämättömyyteeni ja lysähtänyt pikkuisen kasaan jokaisesta ”kiitos ei” –kommentista. Ja nyt vihdoin tämä päivä on koittanut: Olen saanut töitä.

Koska tiedän minkälaista henkistä piinaa työnhakuprosessi pahimmillaan saattaa olla, täytyy minun kirjoittaa tämä posti. Jos se auttaa edes yhtä henkilöä, edes ihan vähän, on se saavuttanut tavoitteensa.

TyönantajalleTiedämme kaikki, että työnhakijan pitää olla aktiivinen. Mutta kun joskus ei vaan huvita. Joskus tuntuu ylitsepääsemättömältä avata kone ja aloittaa kahlaamaan avoimia työpaikkoja tai potentiaalisia työnantajayrityksiä. Ja arvatkaa mitä. Silloin ei kannata. Silloin kannattaa antaa itsensä olla epäaktiivinen. Mennä kävelylle, nukkua, katso hömppää You Tubesta tai roikkua Facebookissa. Se on aivan varmasti pidemmällä aikavälillä hedelmällisempääa kuin väen väkisin väsyneenä yrittää saada ketään vakuuttuneeksi kyvyistäsi. Ja kyllä se fiilis työnhakemiseen taas tulee. Se tulee ahdistuksena pankkitilin saldosta, ohikulkevista, töihin menevistä ihmisistä tai oivalluksesta, että kukaan ei sitä työpaikkaa sinulle kotiovelle tule tarjoamaan. Silloin voit levänneenä ja uudella motivaatiolla jatkaa työpaikan metsästämistä.

Sinulle, joka etsit töitäMitä sitten kun itsetunto loppuu? Kenen itsetunto ei horjuisi, kun on kirjoittanut kymmenen huippuhakemusta koulutusta ja työkokemusta vastaaviin paikkoihin ja vastaanottanut nolla vastausta työhaastattelukutsuista puhumattakaan. Tällöin kannattaa kaivaa esille vanhat työtodistukset. Tämä auttaa aina ainakin minua. Ainakin ex-työnantaja on sitä mieltä, että minulla on hyvät viestinnälliset taidot. Ja kas, kokonaisuuksiakin pystyn hallitsemaan. Ja on sitä saatu kehuja oma-aloitteisuudestakin.  Itsetunto ja mieli kohenevat. Kyllä minä osaan. Minä olen ihan hyvä tyyppi ja nyt minun pitää vain kirjoittaa hyvä hakemus ja painottaa oikeita asioita, jotta tuleva työnantajani ei kulje onnensa ohi.

KolmeJuttelu vanhojen työkaverien kanssa piristää. He tuntevat sinut ja tietävät osaamisesi. Muutama kannustava sana siltä suunnalta ja tie tähtiin on taas auki. Myös kotiväen ja ystävien ”kyllä se siitä” –kommentit auttavat uskomattoman paljon. Välillä tulee romahduksia, välillä et vaan jaksa ja menetät uskon itseesi ja omaan osaamiseesi. Silloin on elintärkeää kuunnella ystäviä ja rakkaitaan.  Kun oma maailmasi on pimeä ja tunnelin valoton pää edessäsi, näkevät he ison kokonaisuuden, ja sen kuinka tämä on vaan pieni hetki elämässäsi ja kuinka asioilla on tapana järjestyä. Uskot heitä ja sitten jaksat taas.

TyönantajalleOmien positiivisten kokemusten ja saavutusten muistaminen kaikista mustimmalla hetkellä. Kukaan ei halua minua ja en osaa mitään. Mutta olen ollut työnhakijana Suomen lisäksi Englannissa, Australiassa, Espanjassa, Itävallassa ja Ruotsissa. Jokaiseen maahan olen mennyt ilman tietoa työpaikasta tai asunnosta. Jokaisesta maasta olen ne löytänyt. Kyllä minä piru vie jotain osaan, enkö? Jos on asunut asunut kuudessa maassa ja löytänyt töitä jokaisesta niistä huolimatta siitä osaako maan kieltä vai ei. Luonut omat verkostot, käsitellyt stressit ja huolet ja selviytynyt silloinkin, kun rahaa on euro viisikymmentä senttiä ja töistä ei tietoakaan. En ehkä sittenkään ole ihan turha mimmi. Niin. Mutta mitä pidemmälle työttömyys jatkuu, sitä syvemmälle pilveen elämän omat tähtihetket painuvat ja sitä tärkeämpää on kaivaa ne sieltä esiin, vaikka väkisin.

Parahin työnhakija, sanoisinkin sinulle näin: Ole aktiivinen mutta anna itsellesi armoa. Kaiva ne positiiviset ajatukset kaiken torjunnan keskellä vaikka väkisin. Jaksa uskoa ja silloin kun et jaksa, anna jonkun toisen tehdä se puolestasi. Etsi hyvä paikka, kirjoita killeri hakemus ja toivo viimeiseen asti. Nille on aina jotka yrittävät. Ja muista, että jokainen ei kiitos on aina lähempänä sitä kyllä kiitosta.

Suuri kiitos sinulle, joka tsemppasit minua silloin kun omat tähtihetkeni pakenivat pilvien taakse ja uskoit minuun silloin kun en itse jaksanut. Nyt pullo auki ja poks – kuplivat kehiin ja kesästä nauttimaan!

Sinulle, joka etsit töitäTämän nimikko-shampanjani sain ihanalta Eeva-isotädiltäni syntymäpäivänäni. Olen säästänyt sen tärkeää hetkeä varten, joka on nyt. Skål!

  2 comments for “Sinulle, joka etsit töitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.