Ruotsi-Suomi 1-1

ArtikkelikuvaVihaamme hävitä ruotsalaisille. Ei haittaa vaikkemme itse voita, mutta kaikista tärkeintä on, että ruotsalaiset häviävät. Meitä ärsyttää kun ruotsalaiset tekevät menestyvää musiikkia ja meillä on vaan Lordi. Tai on meillä muitakin, mutta kaikki muistaa aina vaan sen. Kumpi on sitten parempi Ruotsi vai Suomi? Kysymys ruotsalaisista ja suomalaisista ja kansojemme paremmuudessta on tuttu monelle meistä. Itse elän asian kanssa joka päivä. Onneksi olen kilpailuhenkinen ja ylpeä suomalaisuudestani. Ei siis hätää siellä Suomenlahden itäpuolella;  Pidän kyllä meidän puolia enkä anna kenenkään hyppiä silmille!

Kun suomalainen ja ruotsalainen menivät saunaan…

On hauskaa lukea Facebookissa leviäviä jenkkien ja brittien tekemiä ”15 faktaa ruotsalaisista” tai ”Nämä 8 asiaa sinun tulee tietää ennen Rutosiin muuttoa” -juttuja. Näissä kerrotaan järjestäen kuinka ruotsalaiset eivät tervehdi naapureitaan, eivät puhu tuntemattomille ja juovat paljon alkoholia. Siis täh? Oletteko nyt ihan varmoja, ettette ole sekoittaneet kahta Pohjolan kansakuntaa keskenään? Yhden kerran jopa vähän tulistuin, kun eräässä artikkelissa kirjoitettiin, että: ”Ruotsalaiset rakastavat saunaa ja usein saunovatkin yhdessä vastakkaisen sukupuolen kanssa ilman uima-asuja”!

Nyt ihan oikeasti. Kysykää minulta, niin kerron teille, että kenelläkään ruotsalaisella ei ole saunaa ja kukaan ei tykkää saunomisesta. Uimahallissa naisten saunan ala-lauteille tullaan istumaan useimmiten pyyhe päällä. Että se siitä alasti sekasaunomisesta. Ja sauna on sitä paitsi meidän suomalaisten asia, että älkää nyt viekö sitäkin meiltä.

Ja Ruotsissa naapurit todellakin tervehtivät ja tuntemattomat ihmiset juttelevat toisilleen. Ja että paljon alkoholia.. Ette ilmeisesti ole koskaan olleet suomalaisessa saunaillassa?

 

Painavaa faktaa ruotsalaisesta saunakulttuurista

Mutta takaisin saunaan. Kukaan tuntemistani ruotsalaisista ei pidä liiemmin saunomisesta ja kenelläkään tuntemistani ihmisistä täällä ei ole saunaa. Tai jos on, sitä käytetään varastotilana (en nyt edes aloita). Uimahallissamme on kaksi saunaa, jossa kummassakaan ei voi heittää vettä kiukaalle. Toisessa saunassa on automaattinen vedensäännöstelijä ja asteita 65. Toisessa saunassa ei mene vettä kiukaalle, mutta siellä on sentään kelvot 80 astetta. Kukaan muu kuin minä ei koskaan istu ylälauteilla. Useimmat istuvat saunassa pyyhe päällä ja tunnen itseni lähes irstaaksi, kun makaan alasti jalat seinää vasten. Mutta ei tässä vielä kaikki: ”Välihuoneessa”, joka sijaitsee saunojen ja suihkuen välitilassa, on neljä aurinkotuolia. Nämä tuolit ovat jatkuvassa käytössä. Ja niillä maataan alasti. Että se siitä irstaudesta.

Okei. Sauna sikseen ja muihin asioihin.

Tähän väliin muistutan myös, että kirjoitukseni perustuu luonnollisesti omiin kokemuksiini ja tuntemuksiini Ruotsissa asumisesta ja ruotsalaisista (kuinka ne edes voisivatkaan perustua kenenkään muun tuntemuksiin). Ja minun kokemukseni Ruotsissa asumisesta perustuu kahteen vuoteen täällä ”maalla” Smålandissa, joka todennäköisesti on täysin erilainen kuin esimerkiksi kaksi vuotta Tukholmassa asuneen kokemukset.

 

Suhtautumisesta  toisiimme

Jokaisella suomalaisella on jonkinnäköinen mielipide tai ainakin mielikuva ruotsalaisista. Olemme kiinnostuneita heidän tekemisistään ja Iltalehden luetuimpien listalle pääsevät uutiset, joissa uutisoidaan että joku ruotsalainen lehti on uutisoinut jotakin Suomeen liittyvää. Sanomme mitä tahansa, tämä mielestäni kertoo paljon pikku- ja isoveli-asetelmastamme. Meillä uutinen on se, että ruotsalainen lehti on kirjoittanut jotain meistä. Totta kai meidän pitää tietää, mitä Expressen kirjoittaa Suomesta. Ei kai ne vaan taas ilku jostain tai väitä ettemme osaa pelata jääkiekkoa.

Ruotsalaiset eivät sen sijaan tuhlaa aikaansa miettimällä suomalaisia tai mitä he mahdollisesti heistä ajattelevat.  Yleisesti ottaen ruotsalaiset suhtautuvat suomalaisiin hieman humoristisesti, mikäli suhtautuvat ollenkaan. He eivät voi käsittää miksi me opiskelemme koulussa ruotsia, koska hekään eivät joudu opiskelemaan suomea. Tuntemani ruotsalaiset miehet nauravat ääneen, kun kerron että suomalaisen yleiskäsityksen mukaan kaikki ruotsalaiset miehet ovat homoja. Nämä kaksimetriset maanviljelijät ja metsämiehet, jotka ovat nostelleet huvikseen traktorinrenkaita 10-vuotiaasta lähtien ja jotka hiihtävät Vasaloppetin joka vuosi, eivät kai paljon muuta voi kuin nauraa stereotypioillemme naisellisista ruotsalaisista miehistä. Ymmärrän kyllä, että asian laita tuskin on näin pääkaupunkiseudulla mutta kuten sanottu, keskityn asioihin omasta smålantilaisesta näkokulmastani.

 

Kielistämme

No niin. Eli meidän on pakko opiskella ruotsia koulussa ja ruotsalaiset eivät välitä meistä. Mutta arvatkaapa mitä? Tadaa, ilokseni voin todeta, että jokainen tapaamani ja tuntemani ruotsalainen osaa ainakin sanan tai parin suomea.  Siis ihan jokainen. Pikagallup työpaikalla vahvisti asian: Terve. Moi moi. Perkele. Ei saa peittää. Perkele. Moi mukulat. Kiitos. Perkele. Yksi kaksi ja kolme. Hah! Nekin siis osaavat meidän kieltä ja vieläpä ilman pakko-opiskelua!

Lisähuomautuksena edelliseen täytyy sanoa, että sydämeni sulaa joka kerta kun ruotsalainen yrittää sanoa jotakin suomeksi. Olen hellyydestä ja ylpeydestä soikeana kun kykenemme rakkaani kanssa konaiseen puhelinkeskusteluun minun kielelläni. Tai kuinka hellyyttävää se onkaan, kun työkaverini sanoo minulle ”kahvia” (yliäännetyllä koolla ja viidellä hoolla) kertoakseen, että aamukahvit on keitetty. Entä kuinkas sitten se poikaystäväni hurmasikaan minut aikoinaan pienen australialaisen work in -hostellin keittiössä ensi kertaa tavatessamme? Ilmoille heitetty iskulause ”Ei saa peittää” piti huolen siitä, että loppu onkin historiaa.

 

Saunasta vielä…

Ai niin. Pakko palata vielä saunaan. Olen ollut yhden jönköpingiläisen hiihtoseuran saunassa, jonka löylyhuoneen seinälle oli teipattu lehtijuttu: ”Arjan säännöt saunomiseen”. Saunan seinälle. Siis saunan seinällä on Arjo Saijonmaan laatimat säännöt saunomiseen. Kertakaikkisien riemastuttavaa katsella kuvaa lähes alastomasta Arjasta saunanlauteilla ja seurata ohjeita miten saunoa oikein.

Tässä sen sijaan australialaiset ohjeet saunomiseen

 

...ja australialaisten saunasääntöjen rikkomista.
…ja australialaisten saunasääntöjen rikkomista.

Niin ja muistanette, kun kerroin, että joku on kysynyt minulta Suomessa, että ”Seurusteleksää oikeesti hurrin kanssa?” No, täällä joku on minulta ihan oikesti kysynyt, että ”Kantaako Suomessa miehet aina puukkoja taskussa?”.

Ruotsi-Suomi 1-1

Ja saunasta vielä kerran…

Yksinkertaisesti rakastan meidän suomalaisten suhdetta saunaan. Rakastan sitä, että saunominen on meille luonnollistakin luonnollisempaa. Ihminen saunoo syksyllä ja talvella ja keväällä. Ja myös kesällä (herregud vaikka on kuuma muutenkin). Meillä on saunailtoja,  joita kaipaan Suomesta ehkä eniten. Olen varma, että joukkueen saunaillat ovat syy monen joukkueurheiluharrastukseen.

Poikaystäväni nauraa huvittuneesti kun mesoan saunasta aina kun saan siihen mahdollisuuden. Ihmettelen suureen ääneen kaikkien muiden köyhää saunakulttuuria ja sitä, että kuinka he voivat pärjätä ilman saunaa. Rakastan myös kertoa entisestä avantouintiharrastuksestani ja osallistumisestani avantouinnin SM-kisoihin ja kuinka nolla-asteinen vesi ei tunnu missään. Annan ihmisten suitten loksahtaa ja lisään sitten vähän vettä kiukaalle kaikilla mahdollisilla lisämausteilla mitä vain ikinä keksin. Ja olen niin ylpeä. Tällaisia juttuja me suomalaiset tehdään. Meillä on sisua ja me saunomme sata-asteisessa (siis ainakin) saunassa.

Syysuintia Suujärvessä
Syysuintia suujärvessä

  4 comments for “Ruotsi-Suomi 1-1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.