Budapest

Mistä tietää, että on tullut vanhaksi? No siitä kun taksikuski sanoo merkityksellisesti hymyillen ”Aaaah, it’s a partyhostel”, kun kerrot minne haluat lentokentältä matkata ja saat paniikin, että ei hemmetti, I don’t want to party and hopefully everybody else keeps it quiet too…”

Sitten taksimatkan ajan kauhunsekaisin tuntein mietit, että mitäpä jos kaikki muut huonetoverit ”kuuden hengen tyttöhuoneessa” ovatkin samaa kaveriporukkaa, iältään kahdenkympin toiselta puolelta ja tulleet kaupunkiin vain juodakseen halpaa viinaa ja bailatakseen (toisin sanoen mekastaakseen, rampatakseen ovissa ja pitääkseen valoja päällä).

Ja se helpotus sitten kun tajuat, että näin ei ole ja että kaikki huonetoverit ovat nukkumassa kun puoli yhdeltä yöllä saavut huoneeseen. Kaivat korvatulpat ja pyjamahousut ja haluat nukkua kunnon yöunet ennen kuin tutustuminen uuteen kaupunkiin alkaa. Tunnet itsesi satavuotiaaksi, mutta olet niiiin ”been there done that”, että olet nyt oikeutettu eläkeläismäisiin mielipiteisiisi ja ärsytykseen pihalta kantautuviin pubcrawl-ääniin.

Neljän päivän matkani tarkoituksena oli tutustua uuteen kaupunkiin ja relata. Nauttia nähtävyyksistä, kaupungin sykkeestä ja tuulettaa päätäni ennen uuden työn alkamista.

Budapest

Näihin tarkoituksiin peilaten matkani oli täydellinen. Balilaista päähierontaa, kylpylää, ulkona syömistä, drinksuja ja hymyilyä kevään tulolle. Isona plussana loistavan hostellin ihanat kämppikset. The loners – jotka viettivät päivät omilla poluillaan ja illalla valitsivat ravintolan ja parhaat pubit yhdessä ja jakoivat päivän ja matkakuulumiset. Tajusin, että kuinka olinkaan kaivannut matkustamista. Erityisesti sitä, kuinka pienen hetken matkastasi jaat tuikituntemattomien kanssa. Kerrot, kuuntelet ja opit. Naurat parhaat naurut. Elät juuri siinä hetkessä tietämättä ja välittämättä ajankulusta.  Koska sinulla on vain tänään ja huomenna polut eroavat koskaan enää kohtaamatta (kaksikymppisenä vielä uskot, että ne kohtaavat ”jos niin on tarkoitettu”, mutta kolmekutosena tiedät jo, että niin ei koskaan käy). Eikä tarvitsekaan. Siinä se taianomaisuus ja ainutlaatuisuus juuri piileekin. Että se on vain se hetki.

Yellow zebraThe gang

Tarkoituksenani ei ole kirjoittaa matkaopasta Budapestista, koska useita sellaisia saatte googlaamalla ”Budapest”. Olen muuten hieman vanhentunut siinäkin suhteessa, että missä Australiaan reilu viisi vuotta sitten matkatessani avasin Lonely Planetin ensi kertaa lentokoneessa, nyt oikeasti otin hieman selvää etukäteen kaupungin antimista. Silti vieläkään en vieraile ensimmäisessäkään nähtävyydessä vain, että joku kaupunigssa vieraillut/matkaopas/TripAdvisor sanoo, että tänne sinun on pakko mennä ja jos et ole täällä käynyt, et voi sanoa olleesi Budapestissa. Mutta väittäisin kuitenkin, että hieman enemmän matkasta saattaa saada irti, jos tietää edes hieman etukäteen, mitä on odotettavissa.

Budapest

Ja täytyy kyllä sanoa, että Budapestissä ”lähes kaikki” on näkemisen arvoista (siinä matkavinkkini, olkaa hyvä…) Itselleni ehdottomasti vaikuttavin vierailu oli Holocaust Memorial Centerissä, joka kosketti syvältä. Itketti, oksetti ja vihastutti. Minua siis, joka vain vierailin museossa ja vain luin historiaa seinällä olevista paperinpalasista. Tapasin ihmisiä, jotka eivät halunneet museossa vierailla tunnekuohun pelossa. Toki jokainen saa itse päättää missä vierailee ja missä ei, mutta nämä kamaluudet ovat kuitenkin tapahtuneet. Ne ovat totta, ja niin on käynyt,vaikka päättäisitkin silmäsi niiltä sulkea.

Holocaust

No mutta, tässä arvio kauniista Unkarin pääkaupungista lyhyesti ja ytimekkäästi:

Budapest kolmella adjektiivilla:

Eloisa, rento & vaikuttava

Ihmiset:

Ensin varautuneita, mutta antavat helposti oman iloisuutesi ja välittömyytesi tarttua heihinkin. Asiakaspalvelu lähes kaikkialla huippua.

Parasta:

Tonavan ranta. Kiipeäminen Gellért-kukkulalle. Sadat pikku ravintolat, pubit, baarit, istumapaikat. Edulliset hinnat. Yksi keväinen päivä ja +20 astetta!

Surullista:

Paljon kodittomia

Sinulle, joka suunnittelet matkaa:

Mene.

Sinulle, joka olet jo päättänyt mennä:

Käy kylpylässä ja ota hieronta. Älä missaa Szimpla-baaria.

 

BudapestBudapestBudapestBudapest

  2 comments for “Budapest

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.